Friday, January 29, 2010

DEFINISI TERSENTAP

Apesal plak tetiba ko nak tersentap tak dapat makan McD arini?Lain lah ko nak tersentap sebab tak dapat bli PSP even dah jenuh ko simpan duit syiling dari tahun lepas last2 duit tabung kena curik.

SENTAP..Apa maksud sentap atau tersentap??Sentap nie banyak definisi nya tetapi mengikut KAMUS BAHASA AKU sentap nie boleh dikategorikan sebagai TERKEJUT.Jika mengikut KAMUS PASAR sentap boleh dikategorikan sebagai SAKIT HATI or NAK MARAH TAK TENTU PASAL.Macam contoh yang telah diberi di atas.

Kenapa tetiba aku kuarkan entry sentap nie??Ntah,tetiba aku dapat idea setelah dengar pekataan sentap dari kawan baik aku si Ika tu.Mari kita cuba gunakan pekataan sentap ni dalam situasi yang berlainan..

Mak Tijah tersentap kerana terpijak ekor gajah di hutan.

Latif tersentap kerana dirinya digelar anak ikan oleh rakan-rakannya.

En Jamal tersentap apabila anak daranya kahwin lari.

Nie lah antara perkataan tersentap yang aku boleh boleh huraikan.Tapi,klo setakat benda kecik ko nak melalut siap tersentap segala.Itu tidak dipanggil sentap tapi ko dipanggil meroyan. Eh,btol ke?



Kalau ko dapat pegi Disneyland untuk mengubat hati yang lara sebab ko amek keputusan berenti belajar.Tu dikira tersentap ke??Hoooraaay!!!

3 comments:

Cheq Kiela said...

owhh Barula kte tau maksud sentap tu ape.. hihihi

Ayyan said...

terima kasih... selama nih, saya asyik dengar orang cakap, tapi, tak paham maksudnya walaupun hati kecil nih cakap maksudnya "terkejut"... betul la kan?? apa2 pun sukee baca blog nih, pestaim baca dah terpaut hati nak folo...

Ayyan said...

eh,jap... cane nak pomot kat fb ek?? cari2 tak jumpe lak... aduihh... na pomot belog nih sekaligus bgtau orang pa mksd sentap!!...